De eerste kerstkaarten

Bij de introductie van de Herfst-Wintercatalogus van Stampin’ Up was het lastig kiezen met al die mooie nieuwe materialen. Toch sprong er voor mij wel een serie uit: Warmth & Cheer. Gezellig papier in aansprekende kleuren. Perfect voor kerstkaarten.

Het designer papier is verpakt als blokje van 15,2 x 15,2 cm met 48 vel, dubbelzijdig bedrukt in 12 verschillende dessins (4 van elk dessin). Bijpassende kleuren zijn Basic Black, Cherry Cobbler, Crumb Cake, Delightful Dijon, Garden Green en Whisper White.

pl-0426

De bijpassende stempelset sprak me minder aan en omdat ik tekst stempelen nog steeds lastig vind, heb ik zelf een klein tekstvel ontworpen en netjes geprint. Vind je het leuk? Het tekstvel staat als printable in mijn winkel.

pl-0420

Mini wonder
Als je een stapeltje kerstkaarten wilt maken, is dit misschien een leuke budgettip voor je: een variant op de wondersheet voor papierblokjes van ca. 15 x 15 cm.

De lol van het ‘wondersheet’ is om een vel scrapbookpapier (ca. 30 x 30 cm) zodanig te snijden dat je er zoveel mogelijk wenskaarten van kunt maken. Internet staat vol voorbeelden en er is hier en daar ook flink wat gesmokkeld om het aantal zo groot mogelijk te laten zijn.

Mijn mini wonder is niets anders dan een variatie op het ‘wondersheet’, maar dan op klein formaat. Daarbij gaat het ook niet zozeer om het aantal kaarten dat je met 1 vel kunt maken, maar wel om de handige manier van variëren en om je te laten zien hoe je voor ‘niet al te veel’ toch leuke kaarten kunt maken.

Zo werkt het:

  1. pak een dubbelzijdig bedrukt vel papier van 15 x 15 cm
  2. snij allereerst een vierkant van 10 x 10 cm
  3. je hebt nu 1 vierkant van 10 x 10 cm plus 1 strook van 5 x 15 cm en 1 strook van 5 x 10 cm
  4. neem de strook van 5 x 15 cm en snijd deze in een strook van 5 x 10 cm; met deze strook heb je dan tegelijkertijd een vierkant van 5 x 5 cm
  5. wil je nog meer keuze dan kun je de beide stroken van 5 x 10 cm ook nog eens doormidden snijden, zodat je strookjes van 10 x 2,5 cm hebt.

Schematisch ziet het er ongeveer zo uit:

pl-0437

Aan de slag met je kaarten
Na het snijwerk kun je volop met de stroken gaan variëren. Helemaal als het papier dubbelzijdig bedrukt is. En als je van een aantal stroken labels maakt, is er nog meer afwisseling.

Mijn kaarten heb ik alle gemaakt met een vierkante witte basis van 10,5 x 10,5 cm, maar je kunt natuurlijk ook op langwerpig formaat werken. Op de basis rangschik je vervolgens  de vierkanten en de stroken.

Een paar ideetjes…

pl-0438

Tekst toevoegen
De teksten heb ik in verschillende vormen uitgesneden of geponst. Vervolgens heb ik ze op de stroken geplakt of ertussen gestoken.

pl-0419

Hier en daar heb ik een tekst op foam gezet, soms met een stukje lint of een nonchalant dotje naai- of dun ijzergaren eronder. Het zijn eenvoudige toevoegingen, maar je kaarten zien er meteen weer heel anders uit.

pl-0418

Finishing touch
Voor de decoratie van de kaarten heb ik voornamelijk kurk en linnendraad gebruikt, afgewisseld met hier en daar een enamel dot, wat kerstbelletjes of een knoop. Clean & simple.

p.s. wil je ook eens een wondersheet op 12×12″ proberen? Kijk dan eens naar dit artikel van Minke Brattinga (ze heeft zelfs een video over het wondersheet gemaakt).